GEICO

Indianapolis Regional Service Center

The GEICO Regional Service Center tenant improvement project consisted of the build-out of an existing 108,000 SF office space located at the old Technicolor Building complex in Carmel, Indiana. The existing space on the second floor was originally constructed as an electronics testing lab and office space, and was divided up into smaller rooms and small cubicle areas. GEICO was interested in building an open floor space concept with some training/conference rooms located in the center of the building. In addition, a central data center was needed to provide the infrastructure for a call center with a potential for 1,200 service providers in the space. A main room greeting area was also needed to serve as a meet/greet space for meetings with clients. GEICO chose Applied to perform the MEP portion of the design, and to work closely with the architect, American StructurePoint, throughout the project.

The first challenge was to construct a data center space with independent cooling and humidification controls. Applied chose existing equipment from the owner’s inventory to provide a main computer room air conditioner unit (CRAC), as well as a back-up to maintain the new data center space. A battery back-up UPS system was selected to match the needs of the call center, allowing calls to still be received for 30 minutes after a power outage. The heat rejection was managed using individual dry coolers installed on the roof. Power was supplied from the service entrance switchboard.

The building mechanical system construction utilized central station air handlers that manage zones vertically in the building, a chilled water system for cooling, and electric resistance heating. The open space concept and high ventilation loads associated with a call center changed most of the low pressure ductwork, and most of the reflected ceiling was reworked to accommodate the changes. The existing diffusers were reused when possible, and the air supply/return was changed to cool the new spaces and meet the budget restrictions identified by the owner. The training rooms had the highest load concentration, and required only new VAV cooling boxes to accommodate the conditioning load. New smart thermostats were installed to communicate with the VAV boxes, and the BAS system was updated to match the floor upgrades. The electrical systems were reworked to power the VAV boxes, service center workstations, and new lighting locations.

The data center work was accomplished as the first phase of design/build within a four-week time period to facilitate the next phase of service provider build-out. The next phase of the project involved the first section of the call center build-out, which included the main entrance, 8 training rooms, conference room spaces, and a food kiosk space. The tenant space build-out occurred in four separate phases over the next year to fill out the second floor. Construction was completed in 2014.